Близо две трети (65,3%) от работещите у нас получават  по-ниски

...
Близо две трети (65,3%) от работещите у нас получават  по-ниски
Коментари Харесай

Парите на 2/3 от работещите са под необходимите за издръжка

Близо две трети (65,3%) от работещите у нас получават  по-ниски приходи от нужните за прехрана, а 31,2% взимат по-малко от 1000 лева на месец. Това демонстрират данните на КНСБ и Института за обществени и синдикални проучвания и образование към синдиката от обичайното наблюдаване на потребителските цени и заплатата за прехрана за първото тримесечие на 2024 година За сносна прехрана на един работещ и живеещ самичък човек са нужни 1454 лева месечно (или 1873 лева брутно), което е с с 60 лева повече от същия интервал на 2023 година За издръжката на тричленно семейство от двама възрастни и дете до 14 година са нужни 2616 лева (със 107 лева м.г.). Ако единствено единият родител в тричленно семейство работи, брутното му заплащане не би трябвало да е под 3372 лева Например през февруари т.г. към 1 666 000 души у нас са получавали под брутната заплата за прехрана на един работещ.
В съпоставяне с последното тримесечие на предходната година издръжката се усилва с 1,1%, а за година с 4,3%. Цените на 20 съществени и жизненоважни артикули, включени в дребната потребителска кошница, нарастват с 4,2% за година.
От синдиката са безапелационни, че страната ни не поддържа нужния ритъм на повишаване на заплатите, което да подсигурява ефикасна конвергенция. Минималната заплата у нас продължава да е най-ниска в Европейски Съюз и е единствено 55,3% от заплата за прехрана и съставлява 18% от най-високата минимална в Европейски Съюз - Люксембург, кодето е равностойността на на над 5 хиляди лева Тоест, българин на минимална заплата би трябвало да работи най-малко 5 месеца, с цел да доближи минималната в Люксембург.  
КНСБ за следващ път упорства да се вкара необлагаем приход, както и за номинално покачване на приходите през 2024 година от най-малко 12-15%, с цел да се реализира действителен напредък от 6-7%.
От синдиката показват, че цените бележат сериозен спад. Например цената на природния газ през март по отношение на декември декември 2023 година падат с 32,2%. Токът за бизнеса също поевтинява и бележи спад от 42% на годишна база, достигайки до осреднена цена от 124 лева за  мегаватчас месеца, при 212 лева за същия интервал на 2023 година Спрямо предходното тримесечие понижение с 22% (когато е 160 лева за мегаватчас) продължавайки тренда на еволюционен спад на цената на електрическата сила на борсата.
От друга страна на тримесечна база групата на питателните артикули регистрира сдържан растеж на цените. По-забележимо е повишаването при зеленчуците (ръст от 8,3%), риба и рибни артикули с 3%, плодове с 1,9%. На годишна база обстановката е по-различна, сочат данните на КНСБ. Значително повишаване се следи при месо и месни артикули (ръст от 6,2% на годишна база), при самун, хлебни произведения и зърнени храни на годишна база е маркиран растеж от 4%. Цените на услугите в заведения за публично хранене на годишна база нарастват с към 8%.
- прочети, харесай, показа, последвай!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР